


0 BEFORE THE NEVADA STATE BOARD OF DENTAL EXAMINERS

IN REGARDS TO THE MATtER OF:

Request for Advisory Opinion regarding
clarification concerning the use of Botox® by Oral
Maxillofacial surgeons

AO-09-04 16

On April 16, 2009, pursuant to agenda item 4a at a properly noticed public meeting held
at the Board’s offices in Las Vegas the Nevada State Board of Dental Examiners (the “Board”)
issued the following advisory opinion.

Dr. Tony Guillen Present
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Dr. Donna Hellwinlcel Present
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Q Dr. Willaim Pappas Present• Dr. Jade Miller Present
Dr. J. Stephen Sill Present
Mrs. Rosanne “Missy” Matthews Present
Mrs. Leslea Villigan Present
Mrs. Bonnie Bryan Present
Mr. James “Tuko” McKernan Present

ADVISORY OPINION

BACKGROUND

1. As set forth in NAC 631.279’ through authority ofNRS 631.190 and NRS 233B.120, the

Board is authorized to provide advisory opinions.

‘NAC 63 1.279 Proceedings to determine applicability and construction of statutes and regulations.
1. Any applicant or licensed dentist or dental hygienist may obtain a determination or advisory opinion from the

Board as to the applicability of any provision of chapter 631 of NRS or any regulation adopted pursuant thereto by
bringing an action for a declaratory judgment before the Board.

2. The Board will construe any statute or regulation reviewed pursuant to this section in a maimer consistent with
the declared policy of the State of Nevada.

I.
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2. Nevada licensee, Daniel L. On II, requested, pursuant to NAC 631.279, the Board issue

Q an advisory opinion regarding clarification concerning the use of Botox® by oral maxillofacial

surgeons.

3. Public notice of the above-referenced request for an advisory opinion was provided in

accordance with state law.

II.
DISCUSSION

Dr. On asked the Board to consider clarifying the use of Botox as it may pertain to scope

of practice for Oral & Maxillofacial Surgeons (“OMS”) for procedures other than dental

treatment. He commented that because OMS are and have to be trained in use of Botox and are

credentialed in hospitals to administer Botox that they not be prohibited from use of Botox in

practice.

Dr. Jade Miller stated to Dr. On his concerns for the abuse of this modality. Dr. Miller

O inquired of Dr. On what may be done to prevent such abuse and how it can be minimized. Dr.On asked that “abuse” be defined, and asked if they would consider abuse to be if one were not

trained to use Botox and administered or other. He indicated that if an OMS was trained to use

Botox then they should be allowed to use it.

Mr. Hunt reminded Dr. Miller about what the opinion should be based on, and that if

someone was to “abuse” the use of Botox, just because, then they could be disciplined

appropriately. Mr. Hunt indicated that perhaps consideration for OMS to use Botox within the

scope of practice for an OMS specialty; however, with allowing OMS to use Botox it would not

change the Boards opinion that general dentists cannot use Botox.

Dr. Lloyd indicated that he did not see reason to prohibit OMS from administering Botox

so long as within scope of training and education. Dr. Guillen inquired about the method the

Board would be implementing to identify those not trained to use Botox versus those who are.

Dr. On indicated that OMS are trained to use Botox and therefore use it routinely. Someone not

trained properly would evidently not know how to properly use Botox and therefore would be

looked into when a complaint is submitted. Dr. On indicated that OMS could be required to
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submit proof that they are trained to use Botox to try and help avoid for OMS not trained from

0 using Botox. Dr. Miller indicated that seeking certification of the OMS training, education, and

case success could be required by the board.

III.
CONCLUSION

After considering and discussing public comment pursuant to the authority set forth in

NAC 63 1.279, MRS 63 1.190 and NRS 233B.120, a motion was made by Dr. Guillen to allow

OMS who are properly educated, trained and licensed to use Botox. The motion was seconded

by Dr. Hellwinkel.

Discussion was had wherein Dr. Soltani inquired of Dr. Off on the training OMS go

through. Dr. Off indicated that they must present cases to the hospital and that the hospitals must

certi& that the Oral Surgeons (“OS”) are trained. Dr. Miller suggested having OS provide

certificates or a letter from the hospitals or residency program to show proof that OS have proper

training. Dr. Guillen amended his motion to require proof of education, training, and case

O success for an OMS to administer Botox:
Dr. Tony Guillen yes
Dr. Jade Miller yes
Dr. Donna Hellwinkel yes
Dr. Michael Lloyd yes
Dr. William Pappas yes
Dr. M Masih Soltani yes
Dr. J. Stephen Sill yes
Mrs. Rosanne “Missy” Matthews yes
Mrs. Leslea Villigan yes
Mr. James “Tuko” McKeman yes
Mrs. Bonnie Bryan yes

The motion was passed unanimously that licensed OMS are to provide proof to the board of

appropriate education, training, and cases to be able to use/administer Botox.
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